Bestelautoverzekering: zakelijk afsluiten als ZZP-er

Jouw bestelautoverzekering zakelijk afsluiten en lees je over een grijs kenteken? Zoals je misschien is opgevallen op de weg kom je geen grijze kentekens tegen. Het kenteken is altijd geel, met daarop de bekende zwarte letters. Dat klopt, omdat de term ‘grijs kenteken’ is overgebleven van de oude kentekenbewijzen die deze kleur hadden.

 

Het gaat om een bestelauto waarvan de Belastingdienst die ook op die manier ziet. Het betekent dat je er zakelijk gebruik van maakt, waardoor je een aantal fiscale voordelen hebt. Oorspronkelijk was het kentekenbewijs van deze bestelauto’s grijs. De naam ‘grijs kenteken’ ontstond en is nooit verdwenen. Inmiddels heeft het bewijs dezelfde kleur als die voor personenauto’s, waardoor het in letterlijke zien niet meer te zien is. De term ‘grijs kenteken’ is nu nog slechts een administratieve term die je kunt gebruiken om bestelauto’s en vrachtwagens aan te duiden die zakelijk worden gebruikt.

 

Verschil met een geel kenteken

Het roept mogelijk wat verwarring op, maar een bestelauto met een grijs kenteken heeft gewoon een gele kentekenplaat. Er is sprake van een kenteken op de auto zoals je die kent van personenauto’s. Dat neemt niet weg dat je een grijs kenteken wel kunt herkennen, namelijk aan de gebruikte letters op het kenteken. Een grijs kenteken begint met een B of een V. Op die manier kun je op de weg toch zien of een auto een ‘normaal’ geel kenteken heeft, of dat er sprake is van een zakelijke bestelauto met fiscale voordelen.

 

Dat grijze kenteken heeft namelijk een aantal fiscale voordelen, waardoor het voor ZZP-ers en andere ondernemers een aantrekkelijke keuze kan zijn. Het heeft niet direct invloed op de bestelautoverzekering die je zakelijk afsluit, al zal je met een grijs kenteken wel een ander type verzekering moeten afsluiten dan met een geel kenteken. Gebruik je de bestelauto voor jouw bedrijf, bijvoorbeeld om goederen te vervoeren of om personen van A naar B te brengen? Dan moet je de bestelautoverzekering zakelijk afsluiten. Een persoonlijke autoverzekering biedt dan niet altijd de juiste dekking. Bovendien is het niet zomaar toegestaan om de auto zakelijk te gebruiken als je privé een verzekering afsluit.

 

Let op: heb je als ZZP-er een auto in privé, waarmee je zakelijk naar klanten rijdt? Het is dan geen probleem om een persoonlijke autoverzekering te gebruiken. Verzekeraars vragen om een zakelijke bestelautoverzekering als je de auto puur zakelijk gebruikt, bijvoorbeeld om mensen of goederen te vervoeren.

 

Je kunt de bestelautoverzekering zakelijk afsluiten als je daar een grijs kenteken voor hebt. Er is dan sprake van een bestelauto die de Belastingdienst op die manier erkent. Met een zakelijke autoverzekering zorg je voor de juiste dekking, zodat jij zakelijke ritten kunt maken en de verzekering uitkeert als er een keer wat aan de hand is.

bestelautoverzekering grijs kenteken

Bestelautoverzekering zakelijk voor grijs kenteken

Gebruik je jouw bestelauto zakelijk, bijvoorbeeld om goederen of mensen te vervoeren? In dat geval dien je daar een zakelijke autoverzekering voor af te sluiten. Er zijn diverse factoren van invloed op de premie, net als het type verzekering dat je zoekt.

 

Een zakelijke bestelautoverzekering gaat bijvoorbeeld heel letterlijk uit van de dagwaarde van de auto. Je hebt de mogelijkheid om BTW en BPM te verrekenen, waardoor de verzekerde waarde van de auto lager uitvalt. Verder is het belangrijk om aan te geven waarvoor je de auto gebruikt. Ben je koerier, taxi, een rijschool of verhuur je de auto? Net als bij betaald personenvervoer gelden er dan strengere richtlijnen door de verzekeraars. Strenger dan bij ander zakelijk gebruik, bijvoorbeeld om collega’s of goederen te vervoeren, net als wanneer je maaltijden rondbrengt. Het is belangrijk om aan te geven in welke branche je actief bent.

 

Daarnaast is het bij het afsluiten van een zakelijke bestelautoverzekering voor een grijs kenteken natuurlijk belangrijk om een aantal persoonlijke gegevens te verstrekken. Ga je als ZZP-er een zakelijke bestelauto rijden? Het gaat dan bijvoorbeeld om je geboortedatum, het aantal kilometers dat je per jaar denkt te gaan rijden en het aantal schadevrije jaren dat je hebt. Die gegevens zijn belangrijk om de bestelautoverzekering zakelijk af te sluiten en de verschillende mogelijkheden te kunnen vergelijken.

Bestelautoverzekering: zakelijk of privé

Een bestelauto kun je zakelijk rijden of in privé. Je kunt als ZZP-er zelf bepalen hoe je de auto koopt. Dat kun je doen met je bedrijfskapitaal. De auto komt dan op de balans te staan, als een zakelijke aankoop. Je doet afschrijvingen en moet bijtelling berekenen, die je bij je inkomen optelt. Aan de andere kant kun je ervoor kiezen om de bestelauto privé te kopen. Die komt dan niet op de balans te staan, waardoor er geen sprake is van afschrijvingen en bijtelling. In plaats daarvan kun je de zakelijke ritten die je maakt declareren, op basis van 19 cent per kilometer.

 

Wat de beste keuze is tussen een auto in privé of zakelijk hangt af van een aantal verschillende factoren. Je kunt het berekenen aan de hand van de kosten en daar jouw eigen gevoel en voorkeur bij optellen. Of spreek erover met een onafhankelijk adviseur. Zij vertellen je graag meer over een zakelijke bestelauto en de bestelautoverzekering die je zakelijk af kunt sluiten, voor een grijs kenteken. En gaat je voorkeur uit naar een auto in privé waarmee je de zakelijke ritten declareert? Adviseurs zetten de voor- en nadelen voor je op een rij, zodat je daar een goede keuze uit kunt maken.

 

Verdiep je goed in wat een bestelautoverzekering zakelijk te bieden heeft en hoe je wel of geen gebruik kunt maken van een grijs kenteken. Zorg er op die manier voor dat je niet voor verrassingen komt te staan en dat je geen belangrijke informatie over het hoofd ziet. Je kunt de premie van een bestelautoverzekering vergelijken om de beste keuze te maken, waarbij je een scherpe premie betaalt voor de gewenste dekking van een autopolis.