Home » Beroepsaansprakelijkheidsverzekering » Beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor ICT zzp’ers: waarop letten?

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor ICT zzp’ers: waarop letten?

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor ICT zzp’ers, is dat een goede keuze? Het is een verzekering speciaal om de beroepsaansprakelijkheid binnen jouw branche te dekken. En ben je benieuwd of dat voor jou een goed idee is? Schat eerst de risico’s in, om vast te stellen wat je wilt of moet verzekeren.

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) voor ICT’ers is niet verplicht. Tenminste, er geldt geen wettelijke verplichting om deze verzekering af te sluiten. Wel kan het zijn dat jouw opdrachtgever dit verplicht stelt. Een opdrachtgever kan daarmee voorkomen dat jij niet aan je verplichtingen kunt voldoen, als er een claim ontstaat waarvoor jij aansprakelijk bent. Met een BAV zorg je ervoor dat je de ontstane schade kunt laten vergoeden, waardoor jij je daar geen zorgen over hoeft te maken.

 

Waarom een beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor zzp ICT-ers?

Tijdsdruk en complete systemen: ze staan centraal voor veel ICT-ers die werken als zzp’er. Het is helaas een bekende voedingsbodem voor fouten, ook al doe jij je uiterste best om dat te voorkomen. Je loopt risico op een gemiste opleverdatum of een patch achteraf, waarmee je problemen die je over het hoofd had gezien alsnog op moet lossen. Doorgaans leidt dat niet tot grote problemen, maar de gevolgen kunnen toch groot zijn.

Denk aan een project dat vertraging oploopt, terwijl daar grote bedragen in omgaan of de klant te maken heeft met strakke deadlines richting andere opdrachtgevers. Een klein foutje dat leidt tot vertraging kan dan gemakkelijk in de papieren lopen. Werk je als SAP-consultant of projectmanager? Het zijn typische beroepen waarvoor je een ICT beroepsaansprakelijkheidsverzekering af kunt sluiten. En werk je aan software ontwikkeling of in een vergelijkbare functie? Met een BAV kies je voor dekking van jouw bedrijfsaansprakelijkheid, zodat je financieel meer zorgeloos kunt ondernemen.

Wat is er gedekt?

Zodra je de risico’s hebt ingeschat is het belangrijk om goed te kijken naar wat de beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor ICT zzp’ers precies dekt. We zetten een aantal bekende dekkingen op een rij, maar houd er rekening mee dat dit per verzekeraar kan verschillen:

 • Contractbreuk
 • Onzorgvuldigheid
 • Wettelijke aansprakelijkheid
 • Schending van plichten
 • Verlies van documenten
 • Inbreuk op intellectueel eigendomsrecht
 • Smaad
 • Eigen honorarium

 

 Contractbreuk

Pleeg je contractbreuk, bijvoorbeeld omdat je niet oplevert wat volgens de specificaties is omschreven? Dit valt onder de dekking van de ICT beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor zzp’ers. Ook een termijnoverschrijding of een fout die je maakt is gedekt, zodat jij in het geval van aansprakelijkheid terug kunt vallen op de verzekering.

Onzorgvuldigheid

Ben je onzorgvuldig in jouw adviezen als ICT zzp’er? Als er geen sprake is van opzet of een expres verkeerd advies kun je daarvoor gebruik maken van de dekking. Dat geldt ook in het geval van een vergissing, omdat een foutje maken nu eenmaal menselijk is.

Wettelijke aansprakelijkheid

Vanuit de bedrijfsactiviteiten die je uitvoert heb je te maken met wettelijke aansprakelijkheid. Daar kun je niet onderuit, maar je kunt je met de beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor zzp’ers in de ICT wel verzekeren tegen deze aansprakelijkheid. Voorkom daarmee dat je zelf voor de kosten op moet draaien, als er door jouw schuld kosten gemaakt moeten worden of ontstaan.

Schending van plichten

Teken je een geheimhoudingsplicht of een privacyplicht als ICT’er? Het is belangrijk om je daar aan te houden. Als dat onverhoopt niet lukt kan een opdrachtgever daarvoor een boete berekenen of een schadevergoeding eisen. In die gevallen kun je gebruik maken van de BAV, behalve als er sprake is van opzet of grove onzorgvuldigheid.

Verlies van documenten

Het verlies van documenten of elektronische data kan leiden tot aanzienlijke schade, bijvoorbeeld als er sprake is van geheime informatie of stukken die opnieuw opgesteld of gemaakt moeten worden. Ook daar ben je tegen verzekerd met een ICT beroepsaansprakelijkheidsverzekering.

 Inbreuk op intellectueel eigendomsrecht

Als ICT’er kun je op verschillende manieren te maken krijgen met het intellectueel eigendomsrecht. Waarschijnlijk niet jouw specifieke vakgebied, omdat je juridisch niet onderlegd bent. Voorkom dat je zelf moet opdraaien voor claims vanwege het merkenrecht of bijvoorbeeld het auteursrecht. Zodra een opdrachtgever een claim bij je indient kun je gebruik maken van jouw beroepsaansprakelijkheidsverzekering, zodat je de kosten daarvoor netjes kunt laten vergoeden.

Smaad

Smaad en/of laster ontstaat op het moment dat je de goede naam van een opdrachtgever of andere relatie onterecht in twijfel trekt of te grabbel gooit. Afhankelijk van de situatie die er is ontstaan en de schuld die je daaraan hebt kun je gebruik maken van jouw beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Daarmee voorkom je dat je zelf hoge kosten moet betalen, al is het belangrijk om goed te letten op eventuele beperkende voorwaarden als het gevolg van jouw handelen.

Eigen honorarium

Krijg je te maken met een opdrachtgever die niet wil betalen voor jouw geleverde diensten, bijvoorbeeld vanwege een claim? In dat geval kun je gebruik maken van jouw beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Vanuit de dekking kun je jouw honorarium laten uitbetalen, zodat je toch de vergoeding ontvangt die je verdient voor jouw diensten. Handig, omdat je daarmee voorkomt dat je als zzp’er in de ICT (tijdelijk) zonder inkomsten komt te zitten door een claim van een opdrachtgever of relatie.

Je kunt wat dat betreft op verschillende manieren gebruik maken van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor ICT zzp’ers. Houd er rekening mee dat er verschillende verzekeraars beschikbaar zijn. Om een goede keuze te maken kun je de verzekeraars en verzekeringen vergelijken. Zorg er altijd eerst voor dat je de risico’s die je loopt in kaart brengt. Zet de mogelijkheden aan de hand daarvan op een rij, zodat je een verzekering kunt afsluiten die past bij jouw situatie. Voorkom daarmee dat jij de kosten van aansprakelijkheid moet betalen, voor een scherpe premie met een goede dekking.

Vond je dit interessant? Check dan deze artikelen ook:

(Let op: ondanks inspanningen om je van de juiste informatie te voorzien, kunnen artikelen door de tijd worden ingehaald en/of schrijffouten bevatten. Wij adviseren daarom altijd de directe bron te raadplegen en geven geen garantie op de inhoud van onze website. Uiteraard streven wij wél naar deze juistheid.)

Ons gewaardeerde startpakket: Diverse templates & honderden euro's besparen! 💸

Nu voor slechts €5,-!

  • Leer 10 belangrijke en meest gebruikte manieren om eenvoudig tot wel €1.000 per jaar te besparen;
  • Plus een Factuur voorbeeld;
  • Plus een Begroting voorbeeld;
  • Plus een Btw berekenen template;
  • Plus een Rittenregistratie template.

👉  Al meer dan 5.700 keer gedownload!

De laatste bijdrages in onze kennisbank 👇

We schrijven wekelijks nieuwe posts over alles wat met ondernemen, kennisontwikkeling en geld & tijd besparen te maken heeft. Artikelen vol bewezen bespaarmethodes en handige tips en trucs voor jou als zzp’er. Check ze hieronder.

Waarom is een zakelijke rekening duurder?

Waarom is een zakelijke rekening duurder?

Je hebt over alle voordelen van een zakelijke rekening gelezen en hebt besloten om een zakelijke rekening af te sluiten bij de bank van jouw keuze. Je komt er echter achter dat een zakelijke rekening duurder is, dan bijvoorbeeld een tweede privé rekening af...

Hoe kies ik de juiste zakelijke outfit?

Hoe kies ik de juiste zakelijke outfit?

In Nederland zijn duizenden mensen zelfstandig ondernemer. Hoewel het aantal starters in 2020 iets minder is ten opzichte van het jaar ervoor zijn er nog steeds meer dan 1 miljoen zzp’ers in Nederland. Als zzp’er is het dus van groot belang om indruk te maken...

ERP-software voor zzp’ers

ERP-software voor zzp’ers

Vooral kleine bedrijven en freelancers aarzelen nog vaak om ERP-software te introduceren omdat ze zichzelf te klein achten of bang zijn voor de financiële en administratieve kosten. Ontdek hoe freelancers kunnen profiteren van het gebruik van ERP-software. De...

Geen betaling? Beslag leggen is een mogelijkheid

Geen betaling? Beslag leggen is een mogelijkheid

Het is erg vervelend als je werk hebt uitgevoerd voor een bedrijf en zij betalen je factuur niet. Je hebt al telefonisch contact gelegd, ze geven aan dat zij de facturen betalen, maar nog steeds niets. Je hebt e-mail contact gehad, herinneringen gestuurd,...

Elektrisch rijden voor zzp’ers: de voordelen

Elektrisch rijden voor zzp’ers: de voordelen

Als zzp'er ben je vaak veel onderweg. Je auto is dus belangrijk voor je en er zijn heel wat keuzes te maken op dit vlak. Wil je een auto kopen of leasen? Op de zaak of privé? En ga jij rijden op brandstof of elektrisch? Er zijn verschillende redenen om over...