Home » Beroepsaansprakelijkheidsverzekering » Beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor een advocaat: waarop letten?

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor een advocaat: waarop letten?

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor een advocaat afsluiten? Probeer meerdere polissen te vergelijken en let daarbij op meer dan de premie of de kosten. Kijk goed naar de dekking waar je op kunt rekenen, net als bijvoorbeeld het verzekerde bedrag. Wij zetten een aantal handige tips op een rij, waarmee je de beste beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) voor een advocaat kunt kiezen.

De BAV is voor veel advocaten een belangrijke verzekering, niet in de laatste plaats omdat die door de Orde-regelgeving verplicht wordt. Het is verplicht om de polis af te sluiten, maar je hebt wel zelf de keuze uit de verschillende verzekeraars die er beschikbaar zijn. Vergelijk de polissen en kijk naar meer dan de premie en kosten, zodat je een keuze kunt maken op basis van de inhoud van de dekking.

 

Wat is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor een advocaat?

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering biedt dekking voor bedrijfsmatige risico’s op vermogensschade. Dat is financiële schade die er bij een cliënt of opdrachtgever kan ontstaan, bijvoorbeeld als je een verkeerd juridisch advies geeft. Lever je een wanprestatie, omdat je verkeerd handelt of niet voldoende zorgvuldig bent? In die gevallen kan er schade ontstaan, waar jij op dat moment aansprakelijk voor bent. Dat geldt bovendien ook als je een onrechtmatige daad verricht, waardoor je op verschillende manieren te maken kunt krijgen met aansprakelijkheid.

Je hebt binnen de beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor advocaten de keuze uit verschillende modules. Standaard kun je gebruik maken van de dekking voor financiële schade door de bovengenoemde zaken. Je kunt de dekking uitbreiden met de volgende twee modules:

Bedrijfsaansprakelijkheid (AVB)

Een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven is niet hetzelfde als een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Het is daarom een aanvullende module of verzekering, die je er los naast af kunt sluiten.

Bestuurdersaansprakelijkheid

Ook de bestuurdersaansprakelijkheid maakt standaard geen onderdeel uit van de dekking van een BAV. Sluit daarvoor een aparte verzekering of een aanvullende module af.

Is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor advocaten verplicht?

Ja, de beroepsaansprakelijkheidsverzekering is verplicht voor advocaten. De verplichting geldt vanuit de Orde-regelgeving voor advocaten. Je dient te voldoen aan de volgende regels:

 • Je bent als advocaat voldoende verzekerd voor beroepsaansprakelijkheid
 • Je hoeft geen beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten als je werkt voor een kantoor dat je vrijwaart van deze aansprakelijkheid. Die vrijwaring dien je vooraf en schriftelijk aan te vragen.
 • Je hoeft geen beroepsaansprakelijkheidsverzekering als advocaat af te sluiten als je werkt voor De Staat en je vooraf schriftelijk een vrijwaring ontvangt van deze aansprakelijkheid.

Werk je zelfstandig als advocaat? Dan ben je verplicht om een BAV af te sluiten. Op die manier voorkom je als zzp’er dat je eventuele hoge kosten voor financiële gevolgen niet kunt voldoen, als jij daarvoor aansprakelijk bent. Bovendien voldoe je op deze manier netjes aan de Orde-regelgeving, zoals die staat aangegeven in Artikel 6.24.

Belangrijke vragen voor de BAV voor een advocaat

Wil je een beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor advocaten vergelijken en ben je benieuwd waarop te letten? Het is bijvoorbeeld belangrijk om goed te kijken naar de verzekerde som, klopt die met het bedrag dat je nodig hebt op basis van de risico’s die je loopt? Check daarnaast of jouw beroep als advocaat verzekerd is, inclusief het rechtsgebied waarin je actief bent.

Is er sprake van uitsluitingen en zijn de dekkingsgebieden goed vastgesteld? Je kunt op die manier nagaan wat er wel en niet verzekerd is binnen de beroepsaansprakelijkheidsverzekering die je wilt afsluiten. Ga bovendien na of er een eigen risico geldt en hoe hoog dat is, zodat je daarmee niet voor verrassingen komt te staan.

Is er sprake van beperkende clausules bij schade en hoe gaat de verzekeraar om met de eigen algemene voorwaarden die je hanteert? Het zijn belangrijke vragen, net als die over het inloop- en uitlooprisico dat je kunt verzekeren. Ga na hoe de verrekening plaatsvindt en of wijzigingen of uitbreidingen van de werkzaamheden automatisch zijn meeverzekerd.

Het zijn een aantal belangrijke vragen, die je kunt stellen op het moment dat je een beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor advocaten af wilt sluiten. Voorkom op die manier dat je voor verrassingen komt te staan, als je de dekking een keer nodig blijkt te hebben. Een BAV is een best ingewikkelde verzekering, waar grote bedragen in om kunnen gaan. Het is daarom verstandig om daar met een adviseur over te spreken. Hij of zij kan je goed uitleggen welke risico’s je loopt, welke dekking er beschikbaar is en bij welke beroepsaansprakelijkheidsverzekering je een goede en goedkope polis af kunt sluiten.

Verzekeraars en hun premie

Je hebt voor een beroepsaansprakelijkheidsverzekering de keuze uit een aantal verzekeraars. Houd er rekening mee dat sommige verzekeraars zich richten op advocaten en anderen bijvoorbeeld op ICT-ers. Kijk dus altijd goed naar de mogelijkheid om jouw beroep te verzekeren, zodat je de financiële gevolgen van aansprakelijkheid kunt laten vergoeden.

Een BAV voor advocaten zal enkele honderden euro’s per jaar kosten. Je kunt daarvoor onder andere terecht bij:

 • Allianz
 • Aegon
 • AIG
 • Centraal Beheer
 • Goudse

Het zijn vijf grote verzekeraars, die je de mogelijkheid bieden ome en BAV af te sluiten. Houd er wel rekening mee dat het niet overal mogelijk is om met ieder juridisch beroep een polis af te nemen. Er kan sprake zijn van uitsluitingen en uitzonderingen, dus breng die goed in kaart om teleurstellingen te voorkomen. Zorg er op die manier voor dat je goed weet wat er mogelijk is en welke premie je daarvoor betaalt.

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor advocaten is verplicht, dus het is belangrijk om er tijdig naar op zoek te gaan en de verschillende mogelijkheden te vergelijken. Zorg er op die manier voor dat je netjes aan de Orde-regelgeving voldoet en voorkomt financiële gevolgen van aansprakelijkheid die je zelf niet zomaar kunt dragen. De kosten kunnen flink in de papieren lopen als er sprake is van een wanprestatie, terwijl een foutje snel gemaakt is en volkomen menselijk is.

Vond je dit interessant? Check dan deze artikelen ook:

(Let op: ondanks inspanningen om je van de juiste informatie te voorzien, kunnen artikelen door de tijd worden ingehaald en/of schrijffouten bevatten. Wij adviseren daarom altijd de directe bron te raadplegen en geven geen garantie op de inhoud van onze website. Uiteraard streven wij wél naar deze juistheid.)

Ons gewaardeerde startpakket: Diverse templates & honderden euro's besparen! 💸

Nu voor slechts €5,-!

  • Leer 10 belangrijke en meest gebruikte manieren om eenvoudig tot wel €1.000 per jaar te besparen;
  • Plus een Factuur voorbeeld;
  • Plus een Begroting voorbeeld;
  • Plus een Btw berekenen template;
  • Plus een Rittenregistratie template.

👉  Al meer dan 5.700 keer gedownload!

De laatste bijdrages in onze kennisbank 👇

We schrijven wekelijks nieuwe posts over alles wat met ondernemen, kennisontwikkeling en geld & tijd besparen te maken heeft. Artikelen vol bewezen bespaarmethodes en handige tips en trucs voor jou als zzp’er. Check ze hieronder.

Hoe kies ik de juiste zakelijke outfit?

Hoe kies ik de juiste zakelijke outfit?

In Nederland zijn duizenden mensen zelfstandig ondernemer. Hoewel het aantal starters in 2020 iets minder is ten opzichte van het jaar ervoor zijn er nog steeds meer dan 1 miljoen zzp’ers in Nederland. Als zzp’er is het dus van groot belang om indruk te maken...

ERP-software voor zzp’ers

ERP-software voor zzp’ers

Vooral kleine bedrijven en freelancers aarzelen nog vaak om ERP-software te introduceren omdat ze zichzelf te klein achten of bang zijn voor de financiële en administratieve kosten. Ontdek hoe freelancers kunnen profiteren van het gebruik van ERP-software. De...

Geen betaling? Beslag leggen is een mogelijkheid

Geen betaling? Beslag leggen is een mogelijkheid

Het is erg vervelend als je werk hebt uitgevoerd voor een bedrijf en zij betalen je factuur niet. Je hebt al telefonisch contact gelegd, ze geven aan dat zij de facturen betalen, maar nog steeds niets. Je hebt e-mail contact gehad, herinneringen gestuurd,...

Elektrisch rijden voor zzp’ers: de voordelen

Elektrisch rijden voor zzp’ers: de voordelen

Als zzp'er ben je vaak veel onderweg. Je auto is dus belangrijk voor je en er zijn heel wat keuzes te maken op dit vlak. Wil je een auto kopen of leasen? Op de zaak of privé? En ga jij rijden op brandstof of elektrisch? Er zijn verschillende redenen om over...

Een bedrijfskrediet afsluiten: 4 zaken om op te letten

Een bedrijfskrediet afsluiten: 4 zaken om op te letten

Als ondernemer heb je soms een fantastisch idee waar je helaas niet goed geld voor hebt. Vaak wordt er dan voor gekozen een zakelijke lening, ofwel een bedrijfskrediet, af te sluiten. Het komt helaas ook wel eens voor dat je voor het voortbestaan van je...