Home » Autoverzekering » Autoverzekering voor zzp’ers: wat zijn de mogelijkheden?

Autoverzekering voor zzp’ers: wat zijn de mogelijkheden?

Zoek je een autoverzekering voor zzp’ers? Afhankelijk van hoe je de auto gebruikt kun je een particuliere of een zakelijke autoverzekering afsluiten. In het eerste geval is het een verzekering die je ook als werknemer in loondienst kunt gebruiken, voor een eigen auto die je rijdt. Een zakelijke verzekering kent andere voorwaarden en je hebt dan de keuze uit een andere set met verzekeraars.

De manier waarop je gebruik maakt van de auto bepaalt of je een particuliere verzekering kunt gebruiken, of dat je een zakelijke autoverzekering voor zzp’ers nodig hebt. Wij geven je aan uit welke soorten verzekeringen je kunt kiezen en welke factoren van invloed zijn op de premie. Zorg er op die manier voor dat je een goede vergelijking kunt maken. En kom je daar zelf niet goed uit? Zoek een goede adviseur. Zij helpen je graag om alles op een rij te zetten, zodat je niets over het hoofd ziet.

Particuliere of zakelijke autoverzekering

Rijd je de auto als zzp’er vooral om naar klanten te gaan of bijeenkomsten te bezoeken? Als je daar alleen inzit of samen met iemand anders reist die jou daar niet voor betaalt kun je gebruik maken van een particuliere autoverzekering. Er is geen sprake van een zakelijk karakter van het gebruik van de auto. Je hoeft je geen zorgen te maken over de zakelijke ritten die je maakt, zelfs niet als die goed zijn voor 90 procent van alle kilometers die je met de auto rijdt. Indien je de auto privé hebt gekocht en je er op deze manier gebruik van maakt heb je daar geen zakelijke autoverzekering voor nodig.

Dat verandert als je de auto als zzp’er gebruikt om goederen of personen te vervoeren. Werk je als taxichauffeur, koerier of zorg je voor een andere vorm van betaald vervoer? In die gevallen is er wel sprake van een zakelijk karakter. Het maakt verzekeraars niet uit of je veel of weinig met de auto rijdt, in deze gevallen dien je daarvoor een zakelijke autoverzekering af te sluiten. Het aantal kilometers dat je jaarlijks rijdt heeft waarschijnlijk wel invloed op de premie die je betaalt. Met meer kilometers loop je meer risico op schade, waardoor je een hogere premie zal betalen.

De manier waarop je de auto rijdt en het type ritten dat je maakt bepaalt daarmee welke autoverzekering je als zzp’er af moet sluiten. Een zakelijke autoverzekering is over het algemeen duurder dan een particuliere autoverzekering. Besluit je een particuliere polis af te sluiten, terwijl je de auto voor zakelijke doeleinden zoals personen- en goederenvervoer gebruikt? Als een verzekeraar dat ontdekt ben je niet gedekt voor schade. Bovendien kan een verzekeraar melding doen van fraude, waardoor de verzekering opgezegd kan worden en je in een register met fraudeplegers terecht komt.

Drie soorten autoverzekeringen

Zowel met een particuliere als met een zakelijke autoverzekering voor zzp’ers heb je de keuze uit drie soorten dekkingen. Wij zetten ze voor je op een rij:

WA-autoverzekering

De goedkoopste autoverzekering voor zzp’ers. Je kiest voor dekking tegen de wettelijke aansprakelijkheid, die verplicht is voor iedereen die de openbare weg op wil. Schade die jij toebrengt aan anderen is gedekt, zowel letselschade als materiële schade. Schade aan jouw eigen auto is niet gedekt.

WA Beperkt Casco dekking

Een meer uitgebreide autoverzekering voor zzp’ers. Je kiest voor dekking tegen de wettelijke aansprakelijkheid, plus dekking voor schade aan jouw eigen auto die je niet zelf veroorzaakt. Je kunt denken aan schade door weersinvloeden of joyriding.

WA Allrisk dekking

De meest uitgebreide autoverzekering voor zzp’ers. Je kiest voor dekking tegen de wettelijke aansprakelijkheid, schade aan jouw eigen auto die je niet zelf veroorzaakt en schade aan jouw eigen auto die je wel zelf veroorzaakt. Enige uitzondering is schade die je met opzet veroorzaakt.

Daarnaast heb je zowel met een particuliere als een zakelijke zzp autoverzekering de keuze uit een aantal aanvullende modules. Je kunt dan denken aan een schadeverzekering inzittenden, een ongevallenverzekering voor inzittenden, pechhulp of rechtsbijstand. Je hebt zowel met zakelijke verzekeringen als particuliere verzekeringen de kans om die modules af te sluiten, zodat je een verzekering op maat kunt samenstellen. Een adviseur kan je helpen om de risico’s in te schatten die jij loopt, zodat je daar je autoverzekering op af kunt stemmen.

Autoverzekering als zzp’er: dit bepaalt de premie

De premie die je als zzp’er voor jouw autoverzekering betaalt is afhankelijk van een aantal factoren. We zetten de belangrijkste voor je op een rij:

 • Jouw leeftijd en woonplaats
  Jongeren betalen een hogere premie dan volwassenen en ouderen, omdat het risico op schade groter is. Ook jouw woon- en werkplaats kunnen van invloed zijn.
 • Jouw schadeverleden
  Het aantal schadevrije jaren dat je hebt is van grote invloed op de premie die je betaalt, ten opzichte van de nominale premie voor de zzp autoverzekering.
 • Het aantal kilometers per jaar
  Meer kilometers per jaar verhogen het risico op schade, waardoor verzekeraars je een scherpere premie aanbieden als je minder denkt te gaan rijden.
 • Het voertuig dat je verzekert
  Dure en nieuwe auto’s leiden tot een hogere premie dan gebruikte auto’s die al wat ouder zijn.

Met deze gegevens in de hand kun je jouw zzp autoverzekering berekenen, zodat je een goed beeld krijgt van de premie. Dat kun je doen voor een particuliere of zakelijke verzekering, afhankelijk van waar je naar op zoek bent. Houd er rekening mee dat je geen particuliere verzekering mag afsluiten als er sprake is van zakelijk gebruik zoals bij betaald personen- of goederenvervoer. Ga uit van de verzekering die je nodig hebt. En vind je het zelf lastig om daar een keuze uit te maken? Een onafhankelijk adviseur helpt je graag bij het in kaart brengen van jouw situatie en de zzp autoverzekering die je daarvoor kunt afsluiten. Twijfel dus niet om een adviseur in te schakelen.

Vond je dit interessant? Check dan deze artikelen ook:

(Let op: ondanks inspanningen om je van de juiste informatie te voorzien, kunnen artikelen door de tijd worden ingehaald en/of schrijffouten bevatten. Wij adviseren daarom altijd de directe bron te raadplegen en geven geen garantie op de inhoud van onze website. Uiteraard streven wij wél naar deze juistheid.)

Ons gewaardeerde startpakket: Diverse templates & honderden euro's besparen! 💸

Nu voor slechts €5,-!

  • Leer 10 belangrijke en meest gebruikte manieren om eenvoudig tot wel €1.000 per jaar te besparen;
  • Plus een Factuur voorbeeld;
  • Plus een Begroting voorbeeld;
  • Plus een Btw berekenen template;
  • Plus een Rittenregistratie template.

👉  Al meer dan 5.700 keer gedownload!

De laatste bijdrages in onze kennisbank 👇

We schrijven wekelijks nieuwe posts over alles wat met ondernemen, kennisontwikkeling en geld & tijd besparen te maken heeft. Artikelen vol bewezen bespaarmethodes en handige tips en trucs voor jou als zzp’er. Check ze hieronder.

Hoe kies ik de juiste zakelijke outfit?

Hoe kies ik de juiste zakelijke outfit?

In Nederland zijn duizenden mensen zelfstandig ondernemer. Hoewel het aantal starters in 2020 iets minder is ten opzichte van het jaar ervoor zijn er nog steeds meer dan 1 miljoen zzp’ers in Nederland. Als zzp’er is het dus van groot belang om indruk te maken...

ERP-software voor zzp’ers

ERP-software voor zzp’ers

Vooral kleine bedrijven en freelancers aarzelen nog vaak om ERP-software te introduceren omdat ze zichzelf te klein achten of bang zijn voor de financiële en administratieve kosten. Ontdek hoe freelancers kunnen profiteren van het gebruik van ERP-software. De...

Geen betaling? Beslag leggen is een mogelijkheid

Geen betaling? Beslag leggen is een mogelijkheid

Het is erg vervelend als je werk hebt uitgevoerd voor een bedrijf en zij betalen je factuur niet. Je hebt al telefonisch contact gelegd, ze geven aan dat zij de facturen betalen, maar nog steeds niets. Je hebt e-mail contact gehad, herinneringen gestuurd,...

Elektrisch rijden voor zzp’ers: de voordelen

Elektrisch rijden voor zzp’ers: de voordelen

Als zzp'er ben je vaak veel onderweg. Je auto is dus belangrijk voor je en er zijn heel wat keuzes te maken op dit vlak. Wil je een auto kopen of leasen? Op de zaak of privé? En ga jij rijden op brandstof of elektrisch? Er zijn verschillende redenen om over...

Een bedrijfskrediet afsluiten: 4 zaken om op te letten

Een bedrijfskrediet afsluiten: 4 zaken om op te letten

Als ondernemer heb je soms een fantastisch idee waar je helaas niet goed geld voor hebt. Vaak wordt er dan voor gekozen een zakelijke lening, ofwel een bedrijfskrediet, af te sluiten. Het komt helaas ook wel eens voor dat je voor het voortbestaan van je...