Home » Kosten aftrekken » Autokosten voor de zzp’er: mag ik die aftrekken?

Autokosten voor de zzp’er: mag ik die aftrekken?

Zijn kosten voor de auto aftrekbaar voor jou als zzp’er? Het hangt af van de kosten waar het om gaat en hoe je de auto koopt. Je kunt dat zakelijk of privé doen. De keuze die je daarin maakt bepaalt welke kosten je zakelijk kunt aftrekken en waar je gewoon privé voor betaalt. We zetten 7 verschillende soorten autokosten voor je op een rij. Daarbij leggen we je uit of de kosten voor de auto aftrekbaar zijn als zzp’er, of dat je daar gewoon privé voor moet betalen. Bovendien gaan we in op de btw die je betaalt, zodat je goed weet welke kosten je wel en niet mag opnemen in de zakelijke administratie.

 

Autokosten aftrekken: zakelijk of privé

Je kunt als zzp’er privé of zakelijk een auto kopen. Als je de auto privé koopt zijn de aanschaf, btw over de aanschaf en kosten voor reparaties, onderhoud en brandstof standaard niet aftrekbaar. Wel mag je €0,19 per kilometer in rekening brengen voor alle zakelijke ritten die je maakt. Je betaalt jezelf een vergoeding vanaf je zakelijke rekening naar je privérekening.

Koop je de auto zakelijk? Dan komt de auto op de balans te staan, mag je de btw meteen opvoeren als voorbelasting en zijn de kosten voor onderhoud, reparaties en brandstof aftrekbaar. Je kunt geen €0,19 per kilometer in rekening brengen, omdat je alle kosten voor de auto standaard al zakelijk maakt.

Let op: koop je zakelijk een auto en wil je daarover geen bijtelling betalen? Dan zal je met een sluitende rittenregistratie moeten aantonen dat je niet meer dan 500 kilometer per jaar privé met de auto rijdt.

Tip: sinds 1 januari 2012 kun je verklaren dat je een bestelauto alleen zakelijk gebruikt. Als je daarvoor een officiële verklaring opstelt hoef je daarvoor geen rittenregistratie bij te houden.

7 autokosten om af te trekken als zzp’er

Of de kosten voor een auto aftrekbaar zijn als zzp’er zetten we graag voor je op een rij. We gaan in op de autokosten en de btw, zodat je precies weet welke kosten je privé of zakelijk betaalt. Het gaat bijvoorbeeld om:

 • Leasekosten voor bedrijfsauto
 • Benzine- en onderhoudskosten
 • Afschrijving bedrijfsauto
 • Motorrijtuigenbelasting
 • Verzekeringspremie
 • Belasting op Personenauto’s en Motorrijwielen (BPM)
 • Bekeuringen en naheffingen parkeerbelasting

Leasekosten bedrijfsauto

Rijd je een leaseauto en heb je die zakelijk gekocht? Je betaalt een leasebedrag en btw. Het leasebedrag mag je zakelijk aftrekken van de winst, de btw voer je op als voorbelasting tijdens de btw-aangifte.

Let op: gebruik je operational lease? Dan staat de auto niet op de balans, omdat je geen eigenaar bent. Gebruik je financial lease? Dan staat de auto wel op de balans, net als de bankschuld die daar tegenover staat.

Als je de auto privé leaset mag je het leasebedrag en de btw niet zakelijk in aftrek brengen. Je betaalt de kosten privé. Je mag €0,19 per kilometer in rekening brengen bij je bedrijf.

Benzine- en onderhoudskosten

Indien je de auto zakelijk koopt zijn de kosten voor benzine, onderhoud en reparaties standaard volledig aftrekbaar van de winst. Ook de kosten voor het parkeren en een parkeervergunning mag je aftrekken. De btw voer je op als voorbelasting tijdens de btw-aangifte, omdat er sprake is van een volledig zakelijk karakter.

Als je de auto privé rijdt mag je de kosten voor benzine, onderhoud, etcetera niet in aftrek brengen. Er geldt geen zakelijke aftrek voor deze kosten, omdat je €0,19 per kilometer mag vergoeden vanuit je bedrijf. Wel mag je de btw deels verrekenen. Bereken het percentage waarvoor je de auto zakelijk gebruikt. Dat percentage van de btw mag je opvoeren als voorbelasting, zodat je toch enig fiscaal voordeel hebt.

Afschrijving bedrijfsauto

Koop je zakelijk een auto? Als je daar zakelijk eigenaar van wordt komt die op de balans te staan. Je mag de afschrijving over de waarde jaarlijks aftrekken van de inkomstenbelasting. Houd er rekening mee dat je maximaal 20 procent van de waarde per jaar mag aftrekken. En heb je de auto niet het hele jaar in je bezit? Deel de afschrijving door 12 en vermenigvuldig dit met het aantal maanden dat je de auto reed.

Let op: afschrijvingen bereken je over de prijs exclusief btw, inclusief eventuele inbouwkosten van apparatuur en andere interieur-elementen. De btw heb je al afgetrokken tijdens de aanschaf, dus die mag geen onderdeel uitmaken van de afschrijving.

Motorrijtuigenbelasting

De motorrijtuigenbelasting mag je net als de afschrijving alleen aftrekken als je de auto zakelijk koopt. Indien je de auto privé koopt en ook zakelijk rijdt zitten de kosten voor de wegenbelasting inbegrepen in de €0,19 per kilometer die je mag vergoeden.

Koop je de auto zakelijk? Dan mag je de motorrijtuigenbelasting opvoeren als zakelijke kosten, waardoor je die kunt aftrekken van de winst. Jouw netto autokosten vallen daardoor lager uit, dan wanneer je de auto in privé zou rijden.

Verzekeringspremie

Hetzelfde geldt voor de verzekeringspremie, als je de auto zakelijk hebt gekocht. Er is sprake van een volledig zakelijke auto, waardoor je de kosten voor de verzekering mag aftrekken van de winst. De premie behoort tot de autokosten.

Dat is niet het geval als je de auto in privé koopt. Je sluit de verzekering dan privé af, waardoor je daar ook privé de premie voor betaalt. De kosten voor de premie zijn opgenomen in de €0,19 per kilometer die je jezelf vanuit je bedrijf mag vergoeden voor de zakelijke ritten die je maakt.

Belasting op Personenauto’s en Motorrijwielen (BPM)

De BPM is standaard niet aftrekbaar als zakelijke kosten, ook niet als je de auto zakelijk koopt. In dat geval behoort de BPM tot de waarde van de auto, waarover je afschrijvingen berekent die je mag aftrekken.

Heb je een auto met een ‘grijs kenteken’? Het gaat om bestelauto’s die alleen zakelijk gebruikt kunnen worden. Als je aan de voorwaarden voldoet voor zo’n grijs kenteken hoef je geen BPM te betalen. Het is daarmee geen aftrekpost binnen de autokosten, maar wel een aanzienlijk fiscaal voordeel. Je betaalt geen BPM, waardoor de prijs voor de auto een stuk lager uitvalt.

Bekeuringen en naheffingen parkeerbelasting

Krijg je een bekeuring? Zowel met een zakelijke als een privé-auto zijn die kosten niet aftrekbaar. Krijg je een naheffing voor de parkeerbelasting? Het is geen overtreding, maar een belasting. Als je de auto zakelijk koopt zijn die kosten dus wel aftrekbaar.

Vond je dit interessant? Check dan deze artikelen ook:

(Let op: ondanks inspanningen om je van de juiste informatie te voorzien, kunnen artikelen door de tijd worden ingehaald en/of schrijffouten bevatten. Wij adviseren daarom altijd de directe bron te raadplegen en geven geen garantie op de inhoud van onze website. Uiteraard streven wij wél naar deze juistheid.)

Ons gewaardeerde startpakket: Diverse templates & honderden euro's besparen! 💸

Tijdelijk van €24,95 voor slechts €9,-!

  • Leer 10 belangrijke en meest gebruikte manieren om eenvoudig tot wel €1.000 per jaar te besparen;
  • Plus een Factuur voorbeeld;
  • Plus een Begroting voorbeeld;
  • Plus een Btw berekenen template;
  • Plus een Rittenregistratie template.

👉  Al meer dan 5.700 keer gedownload!

De laatste bijdrages in onze kennisbank 👇

We schrijven wekelijks nieuwe posts over alles wat met ondernemen, kennisontwikkeling en geld & tijd besparen te maken heeft. Artikelen vol bewezen bespaarmethodes en handige tips en trucs voor jou als zzp’er. Check ze hieronder.

Populaire beleggingsmogelijkheden van dit moment

Populaire beleggingsmogelijkheden van dit moment

De ontwikkelingen op de financiële markten gaan aan de meeste mensen ongemerkt voorbij. Ze horen er over als het op het nieuws komt, zoals bij een beurscrash, een financiële crisis, of een nieuw record voor de Bitcoin koers, maar verder blijft het wat...

De auto van de zaak & bijtelling voor een zelfstandige

De auto van de zaak & bijtelling voor een zelfstandige

Wanneer je besluit om als ondernemer een auto ‘van de zaak’ te nemen zijn er verschillende mogelijkheden. Die mogelijkheden zijn uitgebreider dan voor een werknemer in loondienst. Op de eerste plaats heeft de laatst genoemde, meestal te maken met een budget...