Home » Leaseauto » Auto kopen of leasen als zzp’er: de voor- en nadelen op een rij

Auto kopen of leasen als zzp’er: de voor- en nadelen op een rij

Als zzp’er een auto kopen of leasen? Een belangrijke keuze, met voor- en nadelen, meer of minder flexibiliteit en meer of minder risico’s. Wij zetten de mogelijkheden voor je op een rij, zodat je daar een goede vergelijking uit kunt maken. En kom je er zelf nog niet helemaal uit? Geen probleem, er zijn veel goede adviseurs die je kunnen helpen jouw situatie in kaart te brengen en je op basis daarvan te adviseren.

Kopen of leasen heeft invloed op een aantal verschillende factoren, waaronder natuurlijk de kosten. Je kunt als zzp’er een auto leasen of kopen, waarbij het verstandig is om goed te letten op eventuele verborgen kosten en het gemak dat je ervaart. Lease of koop gaat om meer dan de prijs alleen, het is bijvoorbeeld belangrijk om goed te kijken naar jouw flexibiliteit en risico’s die je loopt.

De kosten: kopen of leasen

Een belangrijk aspect voor het kopen of leasen als zzp’er zijn natuurlijk de kosten. Heb je weinig budget, maar wil je wel een praktische en een zuinige auto? Je kunt een goedkoop model kiezen dat je zelf kunt betalen, maar ook een duurdere elektrische auto die je kunt leasen. Als je besluit de auto te kopen betaal je daar in één keer het volledige bedrag voor. Met lease kun je de kosten uitspreiden over de periode dat je er gebruik van maakt.

Let op: lease bestaat in verschillende vormen. Als je kiest voor financial lease werkt dit anders dan wanneer je gebruik maakt van operational lease.

Stel dat je een auto wilt kopen voor circa €10.000 (exclusief btw), dan is dat een flinke uitgave voor jou als zzp’er. Heb je dat geld op dit moment niet beschikbaar of wil je het er niet aan uitgeven? Dezelfde auto kun je leasen (operational lease) voor circa €200 – €250 per maand. Als je de auto zo’n 5 jaar zal rijden betekent dit dat je daar in totaal €13.500 voor betaalt. Dat is flink meer dan de aanschafprijs alleen, maar bij operational lease zijn de kosten voor onderhoud, reparaties, de autoverzekering, wegenbelasting en een aantal andere zaken alvast inbegrepen.

De kosten voor lease zullen vaak iets hoger liggen, maar voorkomen ondertussen dat je het volledige aanschafbedrag in één keer dient te betalen. Houd er wel rekening mee dat een gekochte auto jouw eigendom is, waardoor je die na 5 jaar voor de restwaarde kunt verkopen. Als je gebruik maakt van operational lease is dat niet het geval. Zodra het contract afloopt lever je de auto in, omdat die nog steeds eigendom is van de leasemaatschappij.

Verborgen kosten en gemak voor zzp’ers

Bij de aankoop van een auto als zzp’er zijn zowel de aanschafkosten als de gebruikskosten belangrijk, soms aangeduid als de verborgen kosten. Als je kiest voor full operational lease hoef je doorgaans zelf alleen nog maar te tanken. Soms zijn de brandstofkosten zelfs onderdeel van de prijs per maand, op basis van een voorschot. Alleen als je meer rijdt dan vooraf verwacht zal je moeten bijbetalen.

Besluit je de auto zelf te kopen? Houd er dan rekening mee dat je de kosten voor de brandstof zelf betaalt, net als andere bijkomende kosten. Je moet dan denken aan de autoverzekering, de wegenbelasting, onderhoud, reparaties en de banden voor de auto. Verder dien je zelf na te denken over eventuele pechhulp, vervangend vervoer en andere extra’s waar je gebruik van kunt maken. Stel dat je daar €1.500 per jaar voor betaalt telt dat over een periode van 5 jaar op tot circa €7.500. Op die manier hoeft het niet veel duurder of goedkoper te zijn om een auto te kopen of om die te rijden op basis van (operational) lease

Flexibiliteit en risico’s op een rij

Denk tenslotte na over zowel de flexibiliteit als de risico’s. Een leasecontract sluit je als zzp’er af voor een langere periode, bijvoorbeeld voor 4 of 5 jaar. Gedurende die tijd betaal je maandelijks een vast bedrag om de auto te kunnen rijden. In sommige gevallen kun je kortere contracten afsluiten, voor een paar maanden, een jaar of een andere periode. Er is dan sprake van shortlease, waarmee je aanzienlijk flexibeler bent en minder risico loopt. Houd er rekening mee dat de kosten per maand daarvoor hoger kunnen liggen, dus let daar kritisch op als je een afweging wilt maken.

Of je als zzp’er het best een auto kunt kopen of kunt leasen hangt samen met de manier waarop je daar gebruik van wilt maken en de financiële positie die je hebt. Werk je als dienstverlenende zzp’er en doe je weinig investeringen? Kopen kan dan een goed idee zijn, mits je het geld daarvoor beschikbaar hebt. Als je wilt kunnen inkopen en andere investeringen wilt doen is de aanschaf van een auto misschien niet de beste keuze. Financial lease of operational lease kan dan een goed alternatief zijn, omdat je de kosten kunt spreiden over de periode waarin je er gebruik van maakt.

Wil je weten wat in jouw situatie belangrijk is om rekening mee te houden en zoek je naar handige tips om de beste keuze te maken? Twijfel dan niet om een adviseur in de arm te nemen, zodat je een goed advies krijgt om een auto te kopen of leasen. 

Vond je dit interessant? Check dan deze artikelen ook:

(Let op: ondanks inspanningen om je van de juiste informatie te voorzien, kunnen artikelen door de tijd worden ingehaald en/of schrijffouten bevatten. Wij adviseren daarom altijd de directe bron te raadplegen en geven geen garantie op de inhoud van onze website. Uiteraard streven wij wél naar deze juistheid.)

Ons gewaardeerde startpakket: Diverse templates & honderden euro's besparen! 💸

Tijdelijk van €24,95 voor slechts €9,-!

    • Leer 10 belangrijke en meest gebruikte manieren om eenvoudig tot wel €1.000 per jaar te besparen;
    • Plus een Factuur voorbeeld;
    • Plus een Begroting voorbeeld;
    • Plus een Btw berekenen template;
    • Plus een Rittenregistratie template.

👉  Al meer dan 5.700 keer gedownload!

De laatste bijdrages in onze kennisbank 👇

We schrijven wekelijks nieuwe posts over alles wat met ondernemen, kennisontwikkeling en geld & tijd besparen te maken heeft. Artikelen vol bewezen bespaarmethodes en handige tips en trucs voor jou als zzp’er. Check ze hieronder.

Populaire beleggingsmogelijkheden van dit moment

Populaire beleggingsmogelijkheden van dit moment

De ontwikkelingen op de financiële markten gaan aan de meeste mensen ongemerkt voorbij. Ze horen er over als het op het nieuws komt, zoals bij een beurscrash, een financiële crisis, of een nieuw record voor de Bitcoin koers, maar verder blijft het wat...

De auto van de zaak & bijtelling voor een zelfstandige

De auto van de zaak & bijtelling voor een zelfstandige

Wanneer je besluit om als ondernemer een auto ‘van de zaak’ te nemen zijn er verschillende mogelijkheden. Die mogelijkheden zijn uitgebreider dan voor een werknemer in loondienst. Op de eerste plaats heeft de laatst genoemde, meestal te maken met een budget...