Als ZZP-er arbeidsongeschikt: wat is het risico?

Raak je als ZZP-er arbeidsongeschikt? Je loopt als zelfstandige een belangrijk risico, omdat je niet verzekerd bent zoals een werknemer in loondienst. Werkgevers zijn verplicht om hun medewerkers te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Als zelfstandige ben je daar zelf voor verantwoordelijk.

 

Je kunt daarvoor een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten. Schat het risico daarom een keer goed in en ontdek welke uitkering er voor je beschikbaar is.

 

Arbeidsongeschiktheid voor ZZP-ers is dubbel vervelend. Ten eerste kom je thuis te zitten en moet je wel gewoon de boodschappen en vaste lasten te blijven betalen. Tegelijkertijd komen er geen nieuwe inkomsten meer binnen, waardoor het mes aan twee kanten snijdt. Je loopt een behoorlijk risico op financiële problemen. Het is verstandig om daar in ieder geval een keer kritisch naar te kijken, zelfs als je niet meteen van plan bent om je als ZZP-er tegen arbeidsongeschiktheid te verzekeren.

 

Gevolgen van arbeidsongeschiktheid

De gevolgen van arbeidsongeschiktheid als ZZP-er kunnen groot zijn. Je kunt verzekeringen daarvoor vergelijken of kritisch kijken naar de premie die je als ZZP-er betaalt.

 

Houd er rekening mee dat het een flinke impact kan hebben als jij je werkzaamheden langere tijd niet meer kunt uitvoeren. Als je een paar dagen ziek bent is dat niet zo erg, maar hoe is dat als je er een jaar of langer uit bent? De kans is klein dat klanten op jou zullen wachten. In plaats daarvan zullen ze naar de concurrent gaan, waardoor jouw bron van inkomsten opdroogt.

 

ZZP arbeidsongeschiktheid kan grote gevolgen hebben, zowel zakelijk als privé. Zakelijk kun je jouw klanten snel kwijtraken. Privé drogen de inkomsten op en zal je op de reserves moeten teren. Wellicht heb je spaargeld beschikbaar of kan jouw partner meer gaan werken? In andere gevallen is dat niet mogelijk en is er te weinig reserve beschikbaar. Voorkom dat je in de problemen komt, door de gevolgen als vroeg een keer in kaart te brengen.

arbeidsongeschiktheid zzp, zzp arbeidsongeschiktheid

Arbeidsongeschiktheid voorkomen

En minstens zo verstandig is het om als ZZP-er niet arbeidsongeschiktheid te worden, maar hoe pak je dat aan? We zetten een naar handige tips voor je op een rij:

 

Veilig werken: volgens de voorschriften

Veiligheidsvoorschriften zijn er niet voor niets, zelfs als je maar even aan het werk hoeft. Dat geldt voor bouwplaatsen en andere risicovolle locaties, maar ook op kantoor. De arbeidsinspectie controleert regelmatig of iedereen de veiligheidsvoorschriften naleeft, maar je doet dat voor jezelf. Wacht niet op een inspectie, maar neem zelf je verantwoordelijkheid. Een ongeluk heeft veel meer grote gevolgen dan een boete, dus weet waar je het voor doet. Werk volgens de voorschriften, vooral als je (nog) geen verzekering tegen arbeidsongeschiktheid voor ZZP-ers hebt.

 

Pas op met stress: voorkom een burn-out

Steeds meer zelfstandigen hebben te maken met veel stress. En begint dat af te nemen, waardoor je denkt dat je veilig bent? Wat veel mensen niet weten is dat er veel burn-outs ontstaan op het moment dat de stress afneemt.
Stress ontstaat vaak niet door de inhoud van je werk, maar bijvoorbeeld door alles wat er bij het ondernemen komt kijken. Neem op tijd contact op met een deskundige of spreek er met andere zelfstandigen over en vraag hoe zij er mee omgaan. Een beetje stress is goed om scherp te blijven, maar pas op dat je geen verhoogd risico loopt op een burn-out.

 

Veilig in het verkeer: let op de weg

Niets zo gevaarlijk als het verkeer, ook al kun jij bovengemiddeld goed autorijden. Een ongeluk zit in een klein hoekje en het hoeft jouw schuld niet te zijn.

Rij niet te hard om op tijd te komen bij je klant, maar bel even op dat het iets later wordt. Dat doe je natuurlijk handsfree en zonder dat je berichten checkt op je telefoon. Rij MONO, zodat je ongestoord onderweg bent. Een keer te laat komen is niet zo erg, terwijl de gevolgen van een ongeval ontzettend groot kunnen zijn.

Als ZZP-er arbeidsongeschiktheid verzekeren

Je kunt je als ZZP-er tegen arbeidsongeschiktheid verzekeren, door daar een AOV voor af te sluiten. Dat kan uitkomst bieden bij ziekte en andere vormen van arbeidsongeschiktheid.

 

Vindt je zo’n verzekering te duur of wil je daar om een andere reden geen gebruik van maken? Een broodfonds kan dan een interessant alternatief zijn. Het is een andere manier om voor dekking te zorgen, in dit geval vanuit andere ondernemers die in hetzelfde schuitje zitten.

 

En zelfs als je helemaal geen behoefte hebt aan een AOV of deelnemen aan een broodfonds is het verstandig goed na te denken over arbeidsongeschiktheid. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je nadenkt over wat je kunt doen als je bron van inkomsten opdroogt. Heb je voldoende reserves beschikbaar of is het verstandig om die vanaf nu op te gaan bouwen? Houd er rekening mee dat je een paar jaar uit de running kunt raken. Door een ongeval, door stress en een burn-out of door een andere oorzaak. Hoe je daar ook mee om wilt gaan, het is verstandig om er in een vroeg stadium over na te denken en niet voor verrassingen te komen te staan.

 

De arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ZZP-ers is er in verschillende soorten en maten, waardoor je die goed op je persoonlijke situatie kunt afstemmen. Met een premie die je op kunt brengen en een uitkering zoals je die graag ontvangt. Op basis van criteria die bij je passen en natuurlijk met een dekking zoals je die wenst. Bepaal op die manier of je gebruik wilt maken van een verzekering, een broodfonds of dat je zelf maatregelen neemt om verlies van inkomsten op te vangen. Je bent op die manier goed voorbereid, zodat je als ZZP-er niet meteen in de problemen komt als je arbeidsongeschikt raakt.