Home » Blog » Als zzp’er aan de slag met werkbonnen

Als zzp’er aan de slag met werkbonnen

Een werkbon ken je waarschijnlijk vooral van taken die je moet uitvoeren als je in loondienst bent. Maar als zzp’er kun je er ook voor kiezen om werkbonnen in te zetten. Dat is bijvoorbeeld handig als je een opdrachtnemer inhuurt of bijvoorbeeld werkt met een uitvoerder binnen de bouw. Een werkbon kan in verschillende sectoren handig zijn. Zelfs als je nooit werkbonnen gebruikt voor opdrachtgevers, kun je deze eventueel ook gebruiken om je urenadministratie mee bij te houden. Ga je een werkbon gebruiken, dan kun je dit het best digitaal doen. Zo vind je deze weer gemakkelijk terug.

Gebruik van werkbonnen

Nog nooit van een werkbon gehoord? In principe is een werkbon een document waarmee het mogelijk is om een gewerkt aantal uren of taken te factureren. Op een werkbon noteer je bijvoorbeeld het gewerkte aantal uren, de tijd die je besteed hebt aan bellen met je opdrachtgever en dergelijke. Een werkbon wordt vooral vaak in de bouw en installatietechniek gebruikt, omdat het eenvoudig is om de gebruikte materialen en kosten te noteren.

Toch is een werkbon niet alleen handig als je aan de slag gaat met een opdrachtnemer of uitvoerder. Je kunt ook voor jezelf een werkbon maken waarop je bijhoudt hoeveel tijd je hebt besteed aan bepaalde onderdelen van een opdracht. Een werkbon kun je bijvoorbeeld bijhouden of je wel 1225 uur per jaar aan je bedrijf hebt gewerkt. Hoeveel tijd heb je deze week besteed aan het doen van de administratie of het aantrekken van nieuwe klanten? Dergelijke zaken kun je op een werkbon zetten. Deze oplossing is dus heel handig als je in aanmerking wilt komen voor de zelfstandigenaftrek of de startersaftrek.

Een werkbon is dus een papier waarop staat welke werkzaamheden je hebt verricht en hoeveel tijd dit heeft gekost. Een werkbon kun je soms ook inzetten als een soort offerte; een overzicht van wat er nog moet gebeuren en wat de kosten zijn die daaraan verbonden zijn.

De gouden regels van een werkbon maken

Er zijn verschillende gouden regels om je aan te houden als je aan de slag gaat met het gebruiken van werkbonnen. Ten eerste raden we aan om geen analoge werkbonnen meer te gebruiken. Door digitaal te werken is het mogelijk zo weinig mogelijk impact te maken op het milieu. Dit heeft ook nog een ander voordeel: je hebt geen multomappen meer nodig om alle papieren in op te slaan en de kans dat je een werkbon kwijtraakt, is een stuk kleiner.

Bovendien, als je digitaal werkt met een werkbon, kun je de app meteen delen. Het is dan mogelijk de werkbon meteen te delen met collega’s. Dit gaat dan online via de smartphone of tablet. Heb je een werkbon klaar, dan kun je die meteen naar de klant versturen. Wanneer je geen internet hebt, kun je meestal ook gewoon werkbonnen maken. Deze worden dan lokaal opgeslagen en later via een automatische synchronisatie weer verstuurd naar de cloud.

Sla je werkbonnen altijd tussentijds op en verstuur de werkbon pas aan het einde van de week. Dat is wel zo fijn voor je opdrachtgever. Normaliter stuur je een werkbon dus op de laatste dag van de week dat je werkt. Dat is vrijwel altijd vrijdag.

Het is ook raadzaam regelmatig te vragen aan de opdrachtgever of hij de werkbon inderdaad heeft ontvangen. Het is mogelijk dat de opdrachtgever met een tegenbon komt. In zo’n geval kun je afspreken dat hij de bon toevoegt op het moment dat de werkbon wordt goedgekeurd.

Een ander voordeel van het gebruik van werkbonnen voor zzp’ers: een werkbon kun je gebruiken als basis om een factuur te maken. Je voegt de werkbon dan bij. Zo weet de opdrachtgever precies wat je gedaan hebt, hoeveel tijd je eraan hebt besteed en wat de kosten daarvan zijn.

Vond je dit interessant? Check dan deze artikelen ook:

(Let op: ondanks inspanningen om je van de juiste informatie te voorzien, kunnen artikelen door de tijd worden ingehaald en/of schrijffouten bevatten. Wij adviseren daarom altijd de directe bron te raadplegen en geven geen garantie op de inhoud van onze website. Uiteraard streven wij wél naar deze juistheid.)

Ons gewaardeerde startpakket: Diverse templates & honderden euro's besparen! 💸

Nu voor slechts €5,-!

    • Leer 10 belangrijke en meest gebruikte manieren om eenvoudig tot wel €1.000 per jaar te besparen;
    • Plus een Factuur voorbeeld;
    • Plus een Begroting voorbeeld;
    • Plus een Btw berekenen template;
    • Plus een Rittenregistratie template.

👉  Al meer dan 5.700 keer gedownload!

De laatste bijdrages in onze kennisbank 👇

We schrijven wekelijks nieuwe posts over alles wat met ondernemen, kennisontwikkeling en geld & tijd besparen te maken heeft. Artikelen vol bewezen bespaarmethodes en handige tips en trucs voor jou als zzp’er. Check ze hieronder.

Waarom is een zakelijke rekening duurder?

Waarom is een zakelijke rekening duurder?

Je hebt over alle voordelen van een zakelijke rekening gelezen en hebt besloten om een zakelijke rekening af te sluiten bij de bank van jouw keuze. Je komt er echter achter dat een zakelijke rekening duurder is, dan bijvoorbeeld een tweede privé rekening af...

Hoe kies ik de juiste zakelijke outfit?

Hoe kies ik de juiste zakelijke outfit?

In Nederland zijn duizenden mensen zelfstandig ondernemer. Hoewel het aantal starters in 2020 iets minder is ten opzichte van het jaar ervoor zijn er nog steeds meer dan 1 miljoen zzp’ers in Nederland. Als zzp’er is het dus van groot belang om indruk te maken...

ERP-software voor zzp’ers

ERP-software voor zzp’ers

Vooral kleine bedrijven en freelancers aarzelen nog vaak om ERP-software te introduceren omdat ze zichzelf te klein achten of bang zijn voor de financiële en administratieve kosten. Ontdek hoe freelancers kunnen profiteren van het gebruik van ERP-software. De...

Geen betaling? Beslag leggen is een mogelijkheid

Geen betaling? Beslag leggen is een mogelijkheid

Het is erg vervelend als je werk hebt uitgevoerd voor een bedrijf en zij betalen je factuur niet. Je hebt al telefonisch contact gelegd, ze geven aan dat zij de facturen betalen, maar nog steeds niets. Je hebt e-mail contact gehad, herinneringen gestuurd,...

Elektrisch rijden voor zzp’ers: de voordelen

Elektrisch rijden voor zzp’ers: de voordelen

Als zzp'er ben je vaak veel onderweg. Je auto is dus belangrijk voor je en er zijn heel wat keuzes te maken op dit vlak. Wil je een auto kopen of leasen? Op de zaak of privé? En ga jij rijden op brandstof of elektrisch? Er zijn verschillende redenen om over...