Home » Blog » 5 redenen waarom zzp’er zijn niet leuk is

5 redenen waarom zzp’er zijn niet leuk is

Zzp’er worden is een keus waar veel mensen erg blij van worden, maar zoals elke levenskeus heeft het natuurlijk ook zijn schaduwkanten. Wanneer je een belangrijke carrière keuze gaat maken is het natuurlijk ook belangrijk om zicht te hebben op de nadelen hiervan. Vandaar dat wij deze nadelen voor jou op een rijtje hebben gezet.

 

Het kan vrij eenzaam zijn

Als je niet actief actie onderneemt om een sociaal leven te onderhouden dan kan je vrij eenzaam worden als zzp’er. Natuurlijk verschilt dit ook per beroep, wanneer je als fotograaf vaak naar bruiloften wordt dan is dit al veel minder. Werk je daarentegen als schrijver helemaal alleen dan zou je in principe dagen niemand kunnen zien. Als jij iemand bent die houdt van constante sociale interactie dan is zzp’er worden misschien niet voor jou, maar je kunt altijd een actief sociaal leven buiten werk onderhouden.

Werk en vrije tijd kunnen door elkaar gaan lopen

Als zzp’er kan ik alleen maar beamen dat persoonlijke dingen weleens afleiden van het werk of dat je tijdens het avondeten en in het weekend aan het werken bent. Er is een veel minder duidelijke afscheiding dus werk en de rest van je leven. Bovendien ben je waarschijnlijk altijd bereikbaar voor cliënten. Een goede planning is ontzettend belangrijk om ervoor te zorgen dat je werkt tijdens werktijd en niet werkt wanneer het geen werktijd is.

Je hebt minder zekerheid

Soms krijg je meer werk aangeboden dan je aankunt en verdien je bakken met geld, top! Maar soms dan heb je weer veel minder klussen en verdien je een stuk minder geld die maand. Op dat gebied heb je weinig financiële zekerheid. Dit kun je deels opvangen door een buffer op te bouwen voor je als zzp’er aan de slag gaat en deze aan te vullen in de maand dat je meer verdient dan je nodig hebt.

Je hebt geen team om je te ondersteunen

In een bedrijf zijn er teams om allerlei soorten problemen op te lossen, van financieel tot technisch. Als zzp’er ben jij de enige. Als er een probleem is met de belasting dan zal jij die moeten oplossen en als jouw computer stuk gaat dan ben jij de aangewezen persoon om hem te laten repareren. Dit kan af en toe stressvol zijn, zzp’er zijn is zeker geen makkelijk geld verdienen.

Soms heb je lastige klanten

Er zitten superleuke klanten tussen waar je graag meewerkt, maar je zult zeker ook lastige klanten tegenkomen. In het begin kan het lastig zijn om tegen klanten in te gaan, door bijvoorbeeld geen lagere betaling te accepteren of werk te doen wat buiten het originele plan viel. Maar als je een beetje sterk in je schoenen staat dan leer je vanzelf wel om jouw eigen waarde te zien en niks te doen wat je niet hoeft te doen.

Vond je dit interessant? Check dan deze artikelen ook:

(Let op: ondanks inspanningen om je van de juiste informatie te voorzien, kunnen artikelen door de tijd worden ingehaald en/of schrijffouten bevatten. Wij adviseren daarom altijd de directe bron te raadplegen en geven geen garantie op de inhoud van onze website. Uiteraard streven wij wél naar deze juistheid.)

Ons gewaardeerde startpakket: Diverse templates & honderden euro's besparen! 💸

Nu voor slechts €5,-!

    • Leer 10 belangrijke en meest gebruikte manieren om eenvoudig tot wel €1.000 per jaar te besparen;
    • Plus een Factuur voorbeeld;
    • Plus een Begroting voorbeeld;
    • Plus een Btw berekenen template;
    • Plus een Rittenregistratie template.

👉  Al meer dan 5.700 keer gedownload!

De laatste bijdrages in onze kennisbank 👇

We schrijven wekelijks nieuwe posts over alles wat met ondernemen, kennisontwikkeling en geld & tijd besparen te maken heeft. Artikelen vol bewezen bespaarmethodes en handige tips en trucs voor jou als zzp’er. Check ze hieronder.

Waarom is een zakelijke rekening duurder?

Waarom is een zakelijke rekening duurder?

Je hebt over alle voordelen van een zakelijke rekening gelezen en hebt besloten om een zakelijke rekening af te sluiten bij de bank van jouw keuze. Je komt er echter achter dat een zakelijke rekening duurder is, dan bijvoorbeeld een tweede privé rekening af...

Hoe kies ik de juiste zakelijke outfit?

Hoe kies ik de juiste zakelijke outfit?

In Nederland zijn duizenden mensen zelfstandig ondernemer. Hoewel het aantal starters in 2020 iets minder is ten opzichte van het jaar ervoor zijn er nog steeds meer dan 1 miljoen zzp’ers in Nederland. Als zzp’er is het dus van groot belang om indruk te maken...

ERP-software voor zzp’ers

ERP-software voor zzp’ers

Vooral kleine bedrijven en freelancers aarzelen nog vaak om ERP-software te introduceren omdat ze zichzelf te klein achten of bang zijn voor de financiële en administratieve kosten. Ontdek hoe freelancers kunnen profiteren van het gebruik van ERP-software. De...

Geen betaling? Beslag leggen is een mogelijkheid

Geen betaling? Beslag leggen is een mogelijkheid

Het is erg vervelend als je werk hebt uitgevoerd voor een bedrijf en zij betalen je factuur niet. Je hebt al telefonisch contact gelegd, ze geven aan dat zij de facturen betalen, maar nog steeds niets. Je hebt e-mail contact gehad, herinneringen gestuurd,...

Elektrisch rijden voor zzp’ers: de voordelen

Elektrisch rijden voor zzp’ers: de voordelen

Als zzp'er ben je vaak veel onderweg. Je auto is dus belangrijk voor je en er zijn heel wat keuzes te maken op dit vlak. Wil je een auto kopen of leasen? Op de zaak of privé? En ga jij rijden op brandstof of elektrisch? Er zijn verschillende redenen om over...